Vaellusreitit Pyhä-Luoston Kansallispuistossa – Löydä oma seikkailusi

 

Pyhä-Luoston kansallispuisto on vaeltajan unelmakohde. Alueen monipuoliset vaellusreitit tarjoavat vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneillekin retkeilijöille.

Täällä voit kokea henkeäsalpaavat tunturimaisemat, ikimetsien rauhan ja kiehtovat luonnonmuodostelmat. Alla esittelen kattavasti kaikki alueen vaellusreitit – löydä oma polkusi ja lähde nauttimaan luonnon rauhasta.

 


 

Tunturiaavan luontopolku, 7 km – Helppo ja elämyksellinen ympyräreitti

Lähtöpiste: Luontokeskus Naava

Kulkuaika: 2–3 tuntia

Vaativuus: Helppo

Tunturiaavan luontopolku on täydellinen vaihtoehto kaikille, jotka haluavat tutustua kansallispuiston upeisiin tunturimaisemiin ilman suuria ponnistuksia. Reitti vie sinut aapasoiden ja tunturimetsien läpi ja pitkospuureitiltä avautuvat upeat panoraamanäkymät tunturijonon eteläisille huipuille. Muista kuitenkin olla varovainen, sillä osa pitkospuista on rapistunut. Tämä 7 kilometrin ympyräreitti tarjoaa todellisen pakohetken luonnon helmaan.

 


 

Karhunjuomalammen reitti, 10 km – Pyhä-Luoston klassikko

Lähtöpiste: Luontokeskus Naava

Kulkuaika: 3–4 tuntia

Vaativuus: Keskivaativa

Karhunjuomalammen reitti on yksi kansallispuiston tunnetuimmista. Tämä ympyräreitti kulkee Pyhänkasteenputouksen, Isokurun ja Uhriharjun ohi – kaikki ikonisia nähtävyyksiä Pyhä-Luostossa. Pyhänkasteenputous lumoaa erityisesti keväällä ja syksyllä, kun vesimäärä on runsaimmillaan. Tämä reitti on keskivaativa, joten varaudu jonkin verran haastavampiin nousuihin ja laskuihin.

 


 

Pyhä-Luoston retkeilyreitti, 30 km – Suurvaellus tuntureilla

Lähtöpiste: Luostonportti tai Luontokeskus Naava

Kulkuaika: 2–3 päivää

Vaativuus: Keskivaativa

Pyhä-Luoston retkeilyreitti on todellinen vaellusklassikko, joka yhdistää Pyhän ja Luoston tunturialueet. Tämä 30 kilometrin reitti vie sinut syvälle kansallispuiston sydämeen ja tarjoaa mahdollisuuden nauttia jylhistä maisemista, rauhallisista metsistä ja kansallispuiston tunnetuimmista nähtävyyksistä, kuten Isokurusta ja Pyhänkasteenputouksesta. Tämä reitti sopii hyvin myös aloitteleville vaeltajille.

 


 

Ukko-Luoston huippu, 5-6,5 km – Nousu näköalojen huipulle

Lähtöpiste: Luostonportti

Kulkuaika: 3–5 tuntia

Vaativuus: Keskivaativa

Ukko-Luoston huipulle suuntaava vaellus on täydellinen niille, jotka etsivät hieman haastavampaa, mutta palkitsevaa reittiä. Huipulle kiivetessä pääset nauttimaan huikeista näköaloista, jotka avautuvat yli tunturien ja laaksojen. Ukko-Luoston maisematuvalla pääset myös tutustumaan näyttelyyn alueen valoilmiöistä.

 


 

Poropolku, 7 km – Helppo tunturi- ja poromaisema

Lähtöpiste: Luontokeskus Naava

Kulkuaika: 2–3 tuntia

Vaativuus: Helppo

Poropolku on erinomainen valinta perheille tai niille, jotka haluavat kevyemmän, mutta mielenkiintoisen vaelluksen. Reitin varrella on poroerotuspaikka ja vanhan tukkikämpän rauniot, jotka antavat mukavan kulttuurihistoriallisen lisän vaellukseen. Tämä 7 kilometrin reitti sopii täydellisesti leppoisaan retkeilyyn.

 


 

Luosto- Yli-Luosto reitti, 8-12 km – Erämaan rauhassa

Lähtöpiste: Luostonportti tai Luostonloman pysäköintialue

Kulkuaika: 4–6 tuntia

Vaativuus: Keskivaativa

Luosto-Yli-Luosto reitti vie sinut syvälle erämaan rauhaan, jossa voit ihailla kaukomaisemia Ukko-Luostolle ja ympäröivälle suolle. Reitin varrella sijaitseva Yli-Luoston vanha autiotupa tarjoaa mukavan taukopaikan matkalla.

 


 

Rykimäkurun Reitti, 12-14 km – Komea rotkolaakso

Lähtöpiste: Rykimäkeron pysäköintialue

Kulkuaika: 3–4 tuntia

Vaativuus: Helppo

Rykimäkurun reitti johdattaa vaeltajan Pyhä-Luoston alueen komeimman rotkolaakson maisemiin. Tämä helppo reitti tarjoaa niin kauneutta kuin rauhaa, ja se sopii mainiosti päiväretkelle.


 

Noitatunturin valloitus, 14,5 km – Kansallispuiston korkein kohta

Lähtöpiste: Luontokeskus Naava

Kulkuaika: 5–6 tuntia

Vaativuus: Vaativa

Noitatunturin valloittaminen on yksi Pyhä-Luoston haasteellisimmista vaelluksista. Reitti kulkee Pyhä-Luoston korkeimman huipun kautta ja matkan varrella kohtaat myös vaikuttavat Kuorinkikurun, Uhriharjun ja Isokurun. Tämä reitti sopii kokeneemmille vaeltajille, jotka etsivät todellista tunturihaastetta.

 


 

Luoston vaellusluontopolku, 17 km – Monipuolinen ympyräreitti

Lähtöpiste: Luostonportti

Kulkuaika: 6–8 tuntia

Vaativuus: Keskivaativa

Luoston vaellusluontopolku tarjoaa upean läpileikkauksen alueen luonnosta: ikimetsät, aapasuot ja Ukko-Luoston huipulta avautuvat maisemat tekevät tästä reitistä monipuolisen ja elämyksellisen.

 


 

Ukko-Luoston retkeilyreitti, 18 km – Upeat metsät ja ametistikaivos

Lähtöpiste: Luostonportti

Kulkuaika: 3–6 tuntia

Vaativuus: Keskivaativa

Tämä 18 kilometrin reitti tarjoaa mahdollisuuden tutustua Ukko-Luoston vanhoihin metsiin ja vierailla samalla kuuluisassa Lampivaaran ametistikaivoksessa.